Uzun yıllardır hem akademik hem de uluslararası ilişkiler camiasında birçok başarılı çalışmaya imza atmış olan ve halen İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ofis direktörlüğü yapan Prof. Dr. Uğur Özgöker, yazdığı bir çok kitap ile de özellikle uluslararası ilişkilerde ki bir çok kritik noktaya gözler önüne sermektedir. Nobel Yayınevinden çıkan son kitabı ‘’Türkiye’nin Enerji Güvenliği’’ son yıllarda daha da hızlanan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile de zirve yapan Enerji Güvenliğinin bir anlamda kilit noktalarını bizlere açıyor.

Doğu Akdeniz’de keşfedilen enerji kaynaklarının çeşitli güzergâhlar üzerinden taşınmasında, sahip olduğu boru hatları ve coğrafi konumu sebebiyle Türkiye’nin en uygun rota olduğu gözlemlenmiştir. Buna karşılık bölge ülkeleri arasındaki siyasi ve askeri çekişmeler sebebiyle farklı ajandaların oluşturulduğu bilinmektedir. Bu kapsamda Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminin çözülmesinin önünde bazı önemli engeller bulunmaktadır. Kitapta bu engeller ve getirilen çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
Elinizde bulunan “Türkiye’nin Enerji Güvenliği” kitabının matbaaya verilmesinin hemen öncesinde çıkan Rusya-Ukrayna Krizi ve Savaşı dolayısıyla Rusya-Batı arasında tehlikeli bir hızla artan gerilim ve kriz; kitapta ortaya koyduğumuz öngörünün ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir. Krizin ardından Almanya’nın Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ni durdurması AB’nin enerji arz güvenliğini tehlikeye sokmuştur. Bu gelişme, söz konusu krizin enerji boyutunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Zaten var olan etkenler dışında son Ukrayna Krizi süreci ve muhtemeldir ki sonrası hem dünyanın hem de Türkiye’nin enerji gündemine farklı dokunuşlar yapacaktır.