Prof. Dr. Uğur Özgöker İHFA Haber Ailesine katıldı

40 yılı aşkın süredir akademik ve bilimsel çalışmalarda önemli işlere ve projelere imza atan Prof. Dr. Uğur Özgöker 22.09.2020 tarihinden itibaren İFHA Haber Danışma Kurulu Başkanlığı görevini üstlenecek.

Prof. Dr. Özgöker Kimdir

Akademik çalışmaları kadar Uluslararası Projelerde ve Sivil Toplum kuruluşları nezdinde birçok ilke imza atan Özgöker, Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeliği yanında; Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir. Özgöker, DMW Avrupa Diplomatlar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği ile beraber bir çok yerel ve global sivil toplum ve meslek kuruluşunun da kurucu başkanlığını da üstlenmiştir.

  • Uluslararası Siyasi
  • Askeri ve Ekonomik Örgütler
  • Küreselleşmenin Avrupa Birliği Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına Etkisi
  • Bilimsel Araştırma ve Çalışma Yöntemleri
  • Avrupa Birliği’nin Siyasal ve Ekonomik Temelleri
  • Avrupa Birliği Rekabet Hukuku ve Politikası
  • Uluslararası Ticaretin ve Standardizasyonunun Küresel Etkileri
  • Avrupa Birliği ve Türkiye – AB İlişkileri, Avrupa Kimliği Kurgusu
  • Historical Peninsula of İstanbul Fener-Balat, Culture – Faith and Religion Based Tourism, Analysis of The “New” Turkish Foreign Policy”
  • Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Mevzuatları”
  • AB’ nin Doğu Sınırı “Balkanlar” ile “Uluslararası Siyasi, Askeri
  • Ekonomik ve Sosyo-Kültürel”

adlı kitapları basılmıştır

Özgeçmişi

1963 yılında Paris’ te doğdu. İlkokulu Ankara Özel Ayşeabla İlkokulunda, ortaokul ve lise birinci sınıfı Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesinde okudu, liseyi İstanbul Fenerbahçe Lisesinde bitirdi. 2 sene Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü 1987′ de derece ile bitirdi. 1988′ de Avrupa Topluluğu’nun Ekonomik Yapısı alanında Yüksek Lisansını, 1994′ de Uluslararası İlişkiler alanında Doktorasını tamamladı. 2012’ de Siyasal Hayat ve Kurumlar Temel Alanında Üniversite Doçenti oldu. 2017 de Uluslararası İlişkiler Profesörü oldu.

1987′ de İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Halkla İlişkiler ve Tanıtma Müdürlüğü Şefi, 1988′ de İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi,  1990′ da İ.Ü. Avrupa Topluluğu Programı Başkan Yardımcısı ve Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi Genel Sekreteri, 1993 de İ.Ü. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı  ile Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı, 1994 -1995′ de Gümrük Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanlığı Başdanışmanı, 1998 – 2003 arası Rekabet Kurumu Eğitim Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Müdür Vekili görevlerinde bulundu. Bu görevi sırasında Cenevre ve Paris’te DTÖ ve OECD Rekabet ve Ticaret Komiteleri toplantılarına katıldı.

Rekabet Kurumu uzmanları için Bruges Avrupa Koleji ve Londra City Üniversitesi Ekonomi Bölümü ile AB Rekabet Hukuku ve Politikası ile Sanayi İktisadı eğitim programları organize etti. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği ve çeşitli illerdeki Barolar ve Ticaret ve Sanayi Odaları ile birlikte birçok şehirde Avukatlar, Sanayici ve İş Adamları için Rekabet Hukuku ve Politikası sertifikalı eğitim programları düzenledi. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı TİKA  ile birlikte Moğolistan’ dan Makedonya’ya kadar 15 Avrasya ülkesinin üst düzey ekonomi bürokratları ile Rekabet Kurumları başkan ve yöneticileri için 1 er haftalık “Serbest Piyasa Ekonomisi ve Rekabet Kuralları”  sertifikalı eğitim programlarını gerçekleştirdi. Bruges Avrupa Koleji ve TİKA eğitimleri ülkemizin faaliyetleri olarak OECD’ nin yıllık faaliyet raporlarında yer aldı.

Akademik olarak 1988 de İ.Ü. Araştırma Görevlisi, 1993’te İ.Ü. Öğretim Görevlisi,1998 de İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yrd. Doç. Dr. ve 2003 yılında Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yaptı. 2003-2010 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi Rektörlüğü AB Araştırma ve Uygulama Merkezi (ABAUM) Müdürlüğü ile SBE Uluslararası İlişkiler ve Küreselleşme Yüksek Lisans Programı Başkanlığı, Hukuk Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği ve İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeliği görevlerini sürdürdü.

ABD New York FORDHAM Üniversitesi-Kadir Has Üniversitesi müşterek Executive MBA Programı’nın Türkiye eş-koordinatörlüğünü yaptı. 2010-2011 döneminde GAÜ – Girne Amerikan Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı ve Siyaset Bilimi-Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi olarak görev yaptı.

Hâlen; AUC – Kıbrıs Amerikan Üniversitesi  Mütevelli Heyet Üyesi,  Kıbrıs ADA Havayolları Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul AREL Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı, İİBF ERASMUS Koordinatörü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fakülte Kurulu Üyesi ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi, İletişim Fakültesi Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyelikleri ile ARELUSAM Uluslararası Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. AB’nin kendi Üniversitesi olan ve Avrupa Komisyonu’ na Eurokrat yetiştiren Bruges Avrupa Koleji  (College of Europe) ile birlikte Türkiye’ de kamu ve özel sektör yöneticilerine yönelik AB sertifikalı eğitim programları düzenlemektedir.

1989 da NATO Kurumsal Araştırma Bursu ( Brüksel ), 1996 da BAB (Batı Avrupa Birliği ) Güvenlik Etütleri Enstitüsü Araştırma Bursu ( Paris ), 1999 da AB Jean Monnet Araştırma Burslarını ( Londra ) kazanmıştır.

Evli olup, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Prof. Dr. Uğur Özgöker hakkında bütün bilgilere ulaşmak için kişisel web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

www.ugurozgoker.com